Welke halfverharding past bij jouw tuin?

Als je een mooie tuin hebt die verbinding nodig heeft, een natuurlijke oprit wilt of als gemeente een park wilt inrichten, dan is halfverharding de…

by 
Bron afbeelding

Als je een mooie tuin hebt die verbinding nodig heeft, een natuurlijke oprit wilt of als gemeente een park wilt inrichten, dan is halfverharding de manier om prachtige paden te creëren. Maar wat is halfverharding precies en wat zijn de mogelijkheden? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over halfverharding om de beste keuze te maken.

Wat is halfverharding?

Halfverharding is een manier van paden maken. De naam zegt het al; het is half verhard. Paden die volledig verhard zijn, zijn bijvoorbeeld autowegen van asfalt. Niet-verharde paden zijn bijvoorbeeld zandpaden. Het voordeel van halfverharding is dus dat het niet volledig verhard is. Hierdoor kan regenwater er beter doorheen sijpelen. Dit zorgt ervoor dat de grond voldoende water ontvangt. Terwijl het water dus goed wegloopt, blijft het pad goed begaanbaar. 

Halfverharding is in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Grind is de meest bekende soort halfverharding. Zeker met een grindrooster onder het grind, blijft het grind goed op zijn plek en is het pad van grind goed begaanbaar.

Een andere soort halfverharding is Nobre Cál. Dit is restmateriaal uit steengroeven. Tijdens de explosies, komen er een hoop stukken kalksteen los. Deze brokkelige stukken kalksteen zijn perfect om mooie en stevige paden van te maken.

Verschillende kleuren Nobre Cál halfverharding

Op https://www.nobrecal.nl/ zijn vier kleuren halfverharding beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Deze halfverhardingen bevatten deze kleur van nature. Ze worden dus niet kunstmatig gekleurd. Dankzij de verschillende kleuren past deze halfverharding perfect in elke tuin.

  • Rood: Een prachtige terracotta kleur die mooi contrasteert met al het groen in de natuur. Daarnaast staat de warme kleur prachtig in combinatie met fleurige bloemen. De rode halfverharding doet misschien denken aan een fietspad, maar dat ligt volledig aan de context waarin het geplaatst is. Gelukkig kan halfverharding het prima aan als er veel overheen gefietst wordt.
  • Geel: De gele halfverharding doet erg zonnig aan. Geel is een kleur die vrolijkheid opwekt. Het is een energieke kleur die daarom een flinke opkikker kan zijn. De gele halfverharding is licht van kleur en gaat daardoor mooi op in het landschap.
  • Antraciet: Deze halfverharding is grijs van kleur. Hierdoor is het een perfecte vervanging van stenen paden en je oprit. De neutrale kleur is goed te combineren met allerlei aspecten van je tuin en woning. Het past zowel bij een moderne als een meer traditionele omgeving.
  • Grijsgeel: Deze combinatie tussen de twee vorige kleuren, zorgt voor een iets donkerdere uitstraling dan de gele halfverharding. Het brengt het modern grijs samen met het kleurrijke geel. Perfect als je niet kon kiezen tussen beide opties.

Waarvoor kun je halfverharding gebruiken?

Halfverharding wordt dus gebruikt als materiaal om paden mee te leggen. Het is dus perfect om een mooi pad in je tuin of in een park mee te vormen. Dankzij de meer natuurlijke uitstraling komt het hier goed tot z’n recht. Een groot voordeel van halfverharding is dat het in allerlei vormen te leggen is. Waar tegelpaden met kronkelingen ongelooflijk duur zijn en lastig om te laten leggen, is dit met halfverharding een stuk goedkoper. Krommingen of een cirkel om een fontein zijn hierdoor gemakkelijk vorm te geven.

Halfverhardingen kunnen ook gebruikt worden voor opritten of parkeerplaatsen. Zo creëer je een natuurlijke oprit. Daarnaast ontstaan er geen plassen of modder op het pad, omdat het goed waterdoorlaatbaar is.

Prachtige natuurlijke paden dankzij halfverharding

Halfverharding is dus de ideale uitkomst voor de aanleg van paden. Vaak passen verharde paden, gemaakt van asfalt of tegels, minder goed in de natuurlijke omgeving en is een natuurlijke halfverharding beter toe te passen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *