Zo lang mogelijk genieten van de tuin in de herfst

De bladeren aan de bomen zijn al weer prachtig verkleurd en dat zorgt voor onwijs veel sfeer. Zelfs nu het buiten al wat kouder begint…

by 

De bladeren aan de bomen zijn al weer prachtig verkleurd en dat zorgt voor onwijs veel sfeer. Zelfs nu het buiten al wat kouder begint te worden, zorgen de bladeren voor een warm en kleurrijk geheel. De bladeren veranderen van mooi helder groen naar warme bruin- en roodtinten. Een hoge boom die in de tuin van onze buren staat veranderd perfect met de seizoenen mee. Inmiddels zijn de bladeren okergeel geworden. Langzaam worden ze nu steeds donkerder van kleur en straks vallen ze er allemaal af. Dan is het even een kale boom en tegen het voorjaar zie je er weer jonge blaadjes aangroeien en dan weet ik dat de lente begint.

Maar ook de andere planten in de tuin hebben mooie kleuren gekregen. Het is dan ook zonde om ons in huis op te sluiten en niet meer van de tuin te genieten. Want juist nu is de natuur prachtig! Doe daarom je jas aan, een lekkere sjaal om en ga naar buiten!


Bladeren verzamelen

De herfst is prachtig door de mooie warme kleuren. Maar zodra het harder gaat waaien, zullen ze helaas ook weer van de bomen afvallen. Je tuin zal bedekt worden door een laag bruine bladeren en dat ziet er natuurlijk niet zo gezellig uit. Het is tijd om op te ruimen! De bladeren gaan op een gegeven moment rotten en dit is niet zo goed voor de grond. Daarnaast zorgen de bladeren ervoor dat je gazon niet genoeg daglicht krijgt en dat er kale plekken ontstaan. En laat je de bladeren tegen de stengels van planten aan liggen, dan rotten deze ook mee. Pak een hark en aan de slag!


Vogels

Iedere dag zorg ik voor de vogels in onze tuin. Het zijn hoofdzakelijk mussen, koolmeesjes en roodborstjes die rondvliegen, maar heel af en toe komt er ook een houtduif langs. Het is zo’n gezellige boel! Mijn hangstoel hangt vlak voor het raam en ik vind het heel fijn om vanuit de hangstoel naar buiten te kijken. Maar ook buiten kan ik erg van deze leuke vogeltjes genieten. Ze zijn allemaal druk in de weer om zo veel mogelijk eten bij elkaar te sprokkelen en volgens mij worden ze ook helemaal blij als ze zien dat ik weer wat lekkers heb opgehangen.

In de tuin heb ik ook een aantal vogelhuisjes opgehangen, waar ze eventueel de winter in door kunnen brengen. Al moet je wel rekening houden dat het huisje niet te warm of te koud is. Het hout moet minimaal 1,5 centimeter dik zijn en de opening moet richting het noordoosten of zuidoosten hangen, zodat de vogels geen last hebben van de zon of regen.


Dieren

Naast de vogels zijn er natuurlijk nog meer diertjes die het in de winter wat moeilijker gaan krijgen. Bij mij in de buurt lopen heel af en toe egeltjes. Maar ook kunnen er eekhoorntjes en muisjes lopen. Heb je toch een hele stapel bladeren in je tuin liggen, leg ze dan op een hoop in een hoekje van je tuin. Op deze manier kunnen de diertjes hier een holletje in maken. Lekker warm en veilig voor bijvoorbeeld katten.


Herfstplekje in de tuin

Je bent waarschijnlijk geneigd om in het najaar alle tuinspullen weer naar binnen te doen. Dit is geen slecht idee, want anders wordt het nat en kan het kapot gaan. Sommige houtsoorten kunnen niet zo goed tegen vocht, dus is het goed om ze tijdelijk in de schuur te zetten. Maar heb je tuinmeubelen die wel goed tegen de winter kunnen, dan is het ook wel fijn als je die nog eventjes laat staan. Als het herfstzonnetje schijnt is het heerlijk om nog even je gezichtje in de zon te hebben. Dit is niet alleen erg lekker, maar ook super gezond. Door de vitamine D in het zonlicht voel je je gelijk een stuk fitter en kom je véél minder snel in een herfst- of winterdip!

Maak je plekje in de tuin dan nog even extra gezellig met mooie lantaarns, plaids en Let er dan wel op dat de kussens tegen vocht kunnen, want het is buiten een stuk vochtiger dan je denkt. Ga voor mooie warme kleuren als okergeel, bosgroen of bordeauxrood en je hebt gelijk een heerlijke sfeer gecreëerd. Alleen nog een lekker warm drankje erbij en genieten maar!


Picknicken

Eén van de leukste dingen om in mijn vrije tijd te doen is er op uit gaan en een picknickmand mee te nemen met allerlei lekkers er in. Ook al is het maar een drankje en een stokbroodje met wat lekkers dat je erop kan doen. Maar voor een picknick hoeft je eigenlijk niet altijd ver te rijden. Helemaal niet als je ook nog eens een fijn plekje in je tuin hebt gemaakt. Doe allemaal lekkere hapjes in een mand, steek een kampvuurtje aan, vul een thermoskan met lekkere warme chocolademelk en prik wat marshmallows op een stokje. Hoe gezellig!


Bloembollen planten

Het klinkt misschien gek, maar om in het voorjaar een waanzinnig kleurrijke tuin te krijgen, moet je nu al weer nieuwe bloembollen planten. Het moment dat de sneeuwklokjes, blauwe druifjes, krokussen en tulpen straks weer uit de grond komen vind ik altijd zo leuk! Voor mij is het echt een teken dat de lente begonnen is. Maar plant ook een paar andere bloemenbollen, zodat je ook in de zomer nog een kleurrijke tuin hebt. Het is zo leuk om hier al mee bezig te gaan en je favoriete bloemen uit te kiezen. Vooral Blauwe druifjes. de Dahlia, Ranonkels en de Pioenroos vind ik helemaal geweldig! Maar er zijn zo veel verschillende bloembollen dat helemaal je eigen kleurenpalet kan creeren. En eventueel kun je ze later afknippen en in een mooie vaas zetten.


GENIETEN JULLIE OOK NOG ZO VAN DE NATUUR?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *