3 manieren om de tuin te vergroenen

Toen wij destijds in onze woning kwamen wonen besloten ook onze tuin aan te pakken. De tuin stond vol met planten, waardoor je er niet…

by 

Toen wij destijds in onze woning kwamen wonen besloten ook onze tuin aan te pakken. De tuin stond vol met planten, waardoor je er niet meer doorheen kon lopen. We hebben alles eruit gehaald, de planten verdeeld over vrienden en familie en vervolgens gingen we aan de slag om onze tuin zo overzichtelijk mogelijk te maken. Nieuwe tegels, nieuwe schutting en zelfs kunstgras. Strak en vlak was het eindresultaat. Maar al snel miste we het “tuin-gevoel”. Er was weinig groen en daardoor bleven ook vogels en insecten weg. Het was dan ook de hoogste tijd om de tuin te vergroenen!

Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat je je tuin groener maakt als je al een basis hebt staan? Ik heb 3 tips onder elkaar gezet.

1. Minder tegels

Tegels zijn erg mooi en praktisch om in een tuin te hebben, maar toch hebben we vaak erg veel tegels in de tuin. Dit kan wel wat minder. Een paar tegels voor de zitplek en een paar als looppad. Haal eventueel één tegen weg en plant hier een mooie klimplant of een klein boompje in. Het zorgt gelijk voor meer groen en het laat de tuin meer leven. Ook kan een klimplant voor meer schaduw zorgen en zorgen de wapperde blaadjes voor een luchtig gevoel tijdens de warme zomermaanden. Daarnaast kan het regenwater gemakkelijk in de grond stromen.

2. Minder schutting

Zoals ik al vertelde hebben wij een nieuwe schutting geplaatst. Maar toch is deze niet meer zoals hij bedoeld is. Tijdens een storm is de schutting aan één kant van de tuin omgewaaid. Er kwam toch best wel wat gewicht op te zitten, waardoor hij niet heel sterk bleek te zijn. In plaats daarvan hebben we de metalen hekwerk / trellis geplaatst. Aan deze hekwerken zijn nu klimplanten te vinden die voor een mooi groen geheel zorgen. Denk aan Jasmijn, Clematis en Klimop. Het vervangen van de houten schutting is voor ons dan ook de perfecte manier geweest om de tuin groener te maken. En dat terwijl het in verhouding tot een schutting veel goedkoper is.

3. Ga de hoogte in

Door de hoogte in te gaan krijg je een hele andere dimensie in je tuin. De tuin lijkt optisch veel groter en je kunt er nog meer voor zorgen dat je je tuin vergroend. Zo vind ik het zelf erg mooi om pergola’s in de tuin te hebben. Dit is een goedkope manier om een gezellige hoek of boog te maken. Vervolgens laat je deze begroeien met een klimplant en krijg je een prachtige groene tuin. Zo hebben wij een hele mooi pergola in onze tuin met daaraan een Blauwe regen. Deze zorgt voor grote paarse bloemen en heel veel groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *