4x De leukste fruitstruiken

Het hebben van eigen fruitbomen, fruitstruiken of andere fruitplantjes is zo leuk! Het liefst zou ik een hele grote tuin willen hebben en daarop allerlei…

by 

Het hebben van eigen fruitbomen, fruitstruiken of andere fruitplantjes is zo leuk! Het liefst zou ik een hele grote tuin willen hebben en daarop allerlei verschillende fruitbomen en fruitstruiken neerzetten. Het is geweldig om je eigen fruit te zien groeien en uit de tuin te kunnen halen. En vaak smaakt het ook nog eens erg lekker. Daarnaast zorgen de planten vaak voor veel bloesem, vogels en insecten. Het is een feestje om naar te kijken. Het leek mij dan ook erg leuk om de fruitstruiken in het zonnetje te zetten en er een aantal onder elkaar te zetten. Dus mocht jij ook graag fruit uit je eigen tuin willen halen, neem dan eens een kijkje in dit lijstje.

De leukste fruitstruiken

Er zijn er veel verschillende soorten fruitstruiken. Ze hebben allemaal een unieke vrucht en smaken daarom ook allemaal weer anders. De meeste fruitstruiken zijn zelfbestuivend. Dit houdt in dat de struik er zelf voor zorgt dat de bloesem bestoven wordt en dat er dus vruchten kunnen ontstaan. Ook zijn de meeste fruitstruiken erg goed ziekteresistent en dit houdt in dat ze niet snel ziek worden.

Framboos

Frambozen zijn zo lekker! Het leuke aan een framboos is dat ze er erg mooi uitzien, voorzien zijn van een zacht jasje en dat de smaak nooit gaat vervelen. Ze zijn alleen ook zo kwetsbaar. In de supermarkt betaal je best veel voor een schaaltje frambozen en daarom is het dan ook heel erg leuk om je eigen frambozenstruik te hebben. De struik heeft alleen wel wat ondersteuning nodig. Door ‘m langs een stuk gaas of schutting te laten groeien, kan hij een heel eind komen. Snoei de frambozenstruik dano ok in de winkel om hem compact te houden.

Bloeitijd: april – mei
Oogsttijd: augustus
Hoogte: 150 cm
Grondsoort: vochtig, zure bodem
Snoeien: februari
Bestuiving: zelfbestuivend

Braam

Bramen lijken erg op frambozen, maar zijn een stuk donkerder en steviger. Ze zijn donker paars tot zwart en zo enorm lekker! Ook in de supermarkt zijn bramen best wel prijzig, dus ook een bramenstruik is zeker een aanwinst voor je tuin. Normaal gesproken bramen aan een struik met doorns, maar wist je dat er ook bramenstruiken zonder doorn bestaan? Deze wordt Chester Thornless genoemd. Net als een frambozen groeit een bramenstruik ook erg snel. Het is dan ook aan te raden om ‘m ergens tegenaan te laten groeien.

Bloeitijd: juni – juli
Oogsttijd: augustus – oktober
Hoogte: 180 – 200 centimeter
Grondsoort: humusrijk
Snoeien: oktober
Bestuiving: zelfbestuivend


Roze bosbes

Ik ben zelf dol op bosbessen. Ik ga dan ook iedere zomer naar een blauwe bessen pluktuin bij ons in de buurt. Ze zijn mega gezond, bevatten veel oxidanten en je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Maar inmiddels is er een leuke variant bij gekomen, namelijk de roze bosbes. Hij houdt erg van vocht en dan met name zure regenwater.

Bloeitijd: april – mei
Oogsttijd: augustus
Hoogte: 150 cm
Grondsoort: vochtig, zure bodem
Snoeien: februari
Bestuiving: zelfbestuivend

Rode kruisbes

De Rode kruisbes groeit eerst in april als een schattig groen-wit bloemetje. Het is een fruitstruik dat van zon houdt, maar ook zeker in halfschaduw kan staan. Heb je niet zo’n grote tuin, dan zou de rode kruisbes zelfs in een pot kunnen groeien. Helaas heeft deze struik wel veel doorns. Plant je de rode kruisbes voor het eerste jaar, dan komen er waarschijnlijk nog geen vruchten aan. Volgend jaar zul je er wel van gaan genieten.

Door het knapperige vliesje dat op de bes heen zit word de rode kruisbes ook wel knalbes genoemd.

Bloeitijd: april – mei
Oogsttijd: juli – augustus
Hoogte: 150 cm
Grondsoort:
vochthoudend
Snoeien: augustus
Bestuiving: zelfbestuivend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *