5x Koffiedik gebruiken in de tuin!

Ben jij een koffiedrinker en gooi je regelmatig koffiedik / koffieprut in de afvalbak? En heb je ook nog eens een mooie tuin tot je…

by 

Ben jij een koffiedrinker en gooi je regelmatig koffiedik / koffieprut in de afvalbak? En heb je ook nog eens een mooie tuin tot je beschikking? Lees dan even verder! Want wist je dat je koffiedik heel goed kan gebruiken in de tuin? Er zijn 5 hele leuke voordelen van koffiedik, waar jouw planten én uiteindelijk jezelf heel blij van gaan worden. Hier komen de voordelen!

Waar is koffiedik / koffieprut goed voor?

1. Plantenvoeding maken

De koffie in koffiecupjes of in koffiefilters kunnen erg goed dienen als goedkope plantenvoeding. Je zou de koffiedik kunnen mengen met wat water en dit vervolgens over de aarde kunnen gieten, maar je zou de oude koffie ook kunnen drogen en het over de aarde kunnen strooien. Doe dit niet te vaak. Eén keer in de maand is meer dan voldoende.

2. Goedkoop middel tegen slakken

Slakken zijn vaak ongewenste gasten in de tuin. Ze laten een slijmerig spoor achter en ze eten graag van je bloemen en planten. Maar wist je dat slakken helemaal niet dol zijn op koffiedik? Het is zelfs giftig voor slakken. Oude koffiedrap is daarom perfect om in een moestuin te gebruiken!

3. Moestuin voeding

Naast dat koffiedik de moestuin beschermd tegen slakken, is het ook erg goed voor de planten. Het bevat namelijk stoffen als fosfor, kalium en stikstof die ook in plantenvoeding en kunstmest verwerkt zitten. Je hoeft dus geen dure (niet zo lekker geurende mest) meer te kopen.

4. Trucje tegen mieren

Ook mieren kunnen erg dominant zijn. Door gedroogde oude koffie te strooien kun je ze verjagen. Maak bijvoorbeeld een blokkade van de koffie om de planten heen door een strookje koffie neer te leggen. Het is misschien een beetje een werkje, maar mieren keren dan snel om.

5. Katten uit de tuin

Tenslotte zijn ook katten niet zo weg van de geur van koffie. Ik heb het zelf uitgeprobeerd, maar bij ons werkt het nog niet optimaal. Wellicht werkt het wel bij jullie kat of bij de katten van de buren. Het is in ieder geval het proberen waard. 🙂

Hoeveel koffiedik kun je in de tuin doen

Koffiedik heeft veel voordelen voor de tuin, de planten en het gazon. De tips zullen vast erg bruikbaar zijn, maar weet welk dat het niet te bedoeling is om te veel koffie in de tuin te gooien. De aarde kan hierdoor zuur worden en overtollige koffie kan gaan schimmelen. En juist deze twee dingen zijn niet goed voor de tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *