Ongeveer 7 jaar geleden hebben wij onze huidige woning gekocht. Naast dat we het hele huis goed aangepakt hebben, hebben we ook de tuin opnieuw ingericht. We vonden het belangrijk dat er een heerlijk zitplekje in de zon kwam en ook wilden we allebei graag gras. Helaas vertelde onze buurman dat zij erg veel werk aan hun gras gehad hebben en het nooit echt heel mooi egaal groen werd. Mijn man en ik zijn allebei niet zulke hele grote tuinierders en daarom besloten we na te gaan denken over een alternatief.
Kunstgras klonk bij mij altijd wat negatief in mijn oren. Kunstgras is geen echt gras. Het is plastic en je ziet gelijk dat het nep is. Het haalt het groene sfeertje van de tuin weg en het voelt niet fijn aan. Dat waren de gedachten en vooroordelen die ik over kunstgras had. Maar toch zijn we ervoor gegaan en tot op de dag van vandaag ben ik enorm blij dat ze deze keuze gemaakt hebben!
Waar Kun Je Kunstgras Kopen
Kunstgras wordt steeds meer toegepast in tuinen en wordt hierdoor steeds populairder. Terwijl er een aantal jaren geleden nog maar een paar soorten kunstgras waren, zijn er nu enorm veel soorten en maten verkrijgbaar. Daarnaast zit er ook veel kwaliteitsverschil en prijsverschil tussen de verschillende soorten kunstgras. Betaal je net wat meer, dan is het kunstgras bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. Wij hebben destijds het kunstgras kunnen voelen en bekijken en vooral als je meerdere soorten naast elkaar ziet liggen, dan valt het pas op wat voor verschillen er zijn.
Hoe Leg Je Kunstgras
Het kunstgras werd al snel, op een rol, thuis geleverd. Het is belangrijk dat de ondergrond vlak is. Vervolgens bedek je de grond met anti-worteldoek. Dit is een soort van plastic zeil dat onkruid tegenhoudt. Over het anti-worteldoek leg je een laag wit zand en maak je het weer zo vlak mogelijk. Je kan hiervoor heel gemakkelijk een houten lat gebruiken.
Nu is het tijd voor het kunstgras. Deze maak je op maat door middel van een Stanley mesje. Vaak worden er stalen pennen meegeleverd waarmee je het kunstgras vast kan zetten in de grond. Hiermee blijft het kunstgras op zijn plek liggen. Wees niet bang, want van deze stalen pennen zie je niet.
Voordelen Van Kunstgras
Kunstgras is voor ons een hele goede investering geweest. En dat terwijl ik dol op echt gras ben! De voordelen van kunstgras die ik ervaren heb, heb ik onder elkaar gezet:
- Kunstgras is de laatste jaren erg populair waardoor het gemakkelijk verkrijgbaar is.
- Het is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.
- Het is gemakkelijk te leggen
- Het kunstgras is het hele jaar groen en vraagt (vrijwel) geen onderhoud.
- Het is ideaal met kinderen.
- Je kan het gemakkelijk schoonmaken door het te vegen of te stofzuigen.
- Door het anti-worteldoek groeit er niet snel onkruid door het kunstgras heen. En anders haal je het gemakkelijk weg.
- Kunstgras droogt snel
- Kunstgras wordt lekker warm als de zon er op geschenen heeft.
- Het laatste voordeel aan kunstgras is dat het gemakkelijk op te hogen is. Hobbel en kuilen zijn op een snelle manier te verhelpen.
Nadelen Van Kunstgras
Eerlijk is eerlijk, er zijn ook nadelen aan kunstgras. Ik kan er op dit moment twee bedenken, namelijk;
- Kunstgras kan te warm worden door de zon. Dit heb je ook met bijvoorbeeld plastic tuinmeubelen of bepaalde tegels. Om dit op te lossen kun je er gemakkelijk wat water over sproeien. Het water droogt snel op en koelt daarmee het kunstgras op een snelle manier.
- Doordat kunstgras heel compact is en het aan een plastic mat bevestigd is, blijft er sneller vuil op liggen. Door het te vegen of te stofzuigen maak je het snel schoon.
Hoeveel Kost Kunstgras
Naast de voordelen van kunstgras is het ook wel belangrijk dat je weet wat het gaat kosten. Het viel mij op dat de prijs voor kunstgras vergelijkbaar is met de prijs van terrastegels. Het wordt berekend per vierkante meter, waardoor je snel een schatting kan maken hoeveel kunstgras bij jullie gaat kosten.