Ieder jaar moeten wij onze tuintegels weer schoonmaken. Na de winter zijn de tegels een lange tijd vochtig geweest, waardoor mossen en algen op de bestrating is gaan zitten. Vooral op de tegels die in de schaduw liggen is een dikke laag groene aanslag ontstaan, maar ook de andere tegels, bestrating, muren en schuttingen kunnen groene aanslag hebben gekregen. Dit ziet er niet zo mooi uit en het kan ook nog eens erg glad worden. Nu zijn er verschillende manieren om groene aanslag op bestrating te verwijderen, maar welke manier is nu eigenlijk het beste? Het liefst wil je natuurlijk een effectieve manier om groene aanslag schoon te maken, maar je wilt niet dat de natuur, de planten of de bestrating beschadigd wordt. Een biologische manier van groene algen en mos verwijderen is dan het beste. Maar hoe pak je dit aan? Ik geef je een paar tips.
Hoe voorkom je groene aanslag op tegels en bestrating?
Natuurlijk wil je het liefst voorkomen dat groene aanslag op de tegels weer ieder jaar terugkomt. Maar helaas is dit niet zo gemakkelijk. De herfst- en wintermaanden zijn erg vochtig, waardoor je het bijna niet kunt voorkomen dat er een groene laag ontstaat. Dan zou je de bestrating tijdens deze maanden regelmatig moeten vegen, zodat mossen en algen zich niet kunnen vestigen. Zo verwijder je het beste groene aanslag op tuintegels en bestrating, maar ben je er wel iedere keer zoet mee. Dus wil je tijdens het najaar niet zo veel met de tuin bezig zijn, dan pak je het gewoon in het voorjaar aan. Zodra de wintermaanden voorbij zijn, wil je weer aan de slag in de tuin om hier zo snel mogelijk van te kunnen genieten. Eén van de taken is de groene aanslag schoonmaken. Het beste moment om dit te doen is zodra het voorjaar echt aanwezig is, het de komende dagen droog blijft en het niet meer zo koud is. Zo voorkom je dat de groene aanslag weer terugkomt en je weer opnieuw kan beginnen.
Hoe kan je het beste groene aanslag verwijderen?
Er zijn verschillende manieren om de groene aanslag in de tuin te verwijderen. Denk aan het gebruiken van schoonmaakazijn, chloor, speciale middelen tegen groene aanslag. Maar als je goed nadenkt dan weet je ook dat dit alles behalve goed voor de tuin en de natuur is. Planten en het bodemleven zit niet te wachten op deze middeltjes en kunnen hier niet tegen. Gebruik daarom een biologisch middel om groene aanslag schoon te maken of maak zelf een mengsel van groene zeep, kokend water en veeg de groene aanslag los met een bezem. Heb je nog wat zand liggen, dan kun je dit ook gebruiken. Door het zand (het liefst voegenzand) over de groene aanslag heen te vegen met een bezem, zal de aanslag los gaan. Veeg het zand weer op en zo verwijder je het beste groene aanslag op tuintegels en bestrating!
Hoe kan je beter niet groene aanslag verwijderen
In onze voortuin hebben wij deze “fout” wel gemaakt. We zijn met de hogedrukreiniger over de bestrating heen gegaan om zo de groene gloed te verwijderen. Het werkte prima, maar helaas wisten we toen nog niet dat je hiermee de tuinbestrating beschadigd. De bovenlaag van de tegels is hierdoor aangetast, waardoor er juist meer groene aanslag ontstaat. Algen en mossen kunnen zich nu nog beter in de kleine groeven en gaatjes van de bestrating vestigen en zijn nu hierdoor nu ook veel minder gemakkelijk te verwijderen. Doe dit dus niet.