Zo maak je het gazon gereed voor het najaar.

Als de zomer voorbij is, gaan we alweer richting de winter. Het is verstandig je gazon hierop voor te bereiden. Zorg dat de grasmat zo…

by 

Als de zomer voorbij is, gaan we alweer richting de winter. Het is verstandig je gazon hierop voor te bereiden. Zorg dat de grasmat zo sterk mogelijk de periode met lage temperaturen in gaat.

Als er een lange en droge zomer heeft plaatsgevonden, dan zie je dat terug aan je grasmat. Het gras zal er dan verkleurd uit zien. Over het algemeen is gras sterk en heeft het een vermogen om zichzelf te herstellen nadat het water heeft gekregen door neerslag. Als je merkt dat ondanks regen het gras niet meer groeit en niet meer groen wil worden, dan is het helaas over en uit. Je zult dan over moeten gaan tot het aanleggen van een nieuwe grasmat.

Wat ook kan is dat niet je gehele gazon vervangen dient te worden, maar enkel een aantal stukken. Er kunnen dode plekken in je gazon ontstaan. Deze kun je eventueel opnieuw inzaaien. Voeg hier regelmatig water aan toe om het groeien te bevorderen.

Grasmat voorzien van gaatjes
Als er veel over het gazon gelopen wordt, wordt de ondergrond vaster gelopen. Er komt dan geen lucht meer bij de wortels. De wortels sterven dan af en het sterkere onkruid grijpt zijn kans.

In het vroege najaar is het dan goed om het gazon te behandelen door gaatjes te prikken. Hierdoor kan er weer lucht toetreden.

Het beste moment is een dag na een periode van regenval. De ondergrond is dan namelijk zacht en het bewerken wordt dan vergemakkelijkt. Maak de gaatjes om en nabij de 15 centimeter groot. Dit kun je doen met een spitvork. Qua afstand tussen de gaatjes kun je ook 15 centimeter aanhouden.
Wat ook kan is gebruik maken van schoenen met spijkers er onder. En als de oppervlakte wat groter is, is het verstandig gebruik te maken van een elektrische gazonbeluchter. Dit apparaat heeft rollen met pinnetjes die meebewegen, hiermee kun je het mos en maaisel weghalen en tegelijkertijd gaatjes in de bodem maken ten behoeve van lucht voor de wortels.

Laagje dood materiaal verwijderen
Op een gegeven moment kan zich een laag van afgestorven gras, restanten maaisel en dergelijke vormen onderin de grasmat. Wordt deze laag dikker dan een paar centimeter, dan heeft dat als gevolg dat het gras niet meer of nauwelijks nog groeit. Dit omdat zaken als licht en vocht dan niet meer hun weg naar de wortels kunnen vinden. Daarnaast kunnen er bedreigende zaken zoals ziektes de kop op steken.

Als de herfst aanbreekt is een belangrijke taak het verticuteren van de grasmat. Dit is nodig om het gazon winterklaar te maken. De laag waar we hierboven over spraken wordt verwijderd met dit verticuteren. Dit verticuteren kan gedaan worden met een verticuteerhark.

Gaat het om een grotere oppervlakte, dan kun je kiezen voor een verticuteermachine. De messen hiervan snijden de bodem los en hierdoor wordt de grond belucht.

Als je hebt geverticuteerd, ga dan met de grasmaaier over de mat. Vang het gras hierbij wel op. Hierdoor verwijder je ook het laatste restant en maak je de hele oppervlakte wat egaler. Zie je dunne plekken, zaai deze dan nog even bij. Kies hiervoor een graszaad dat past bij het doeleinde ervan. Twee handen graszaad per vierkante meter zou moeten volstaan.

Bovenlaag aanbrengen
Wat dan nog gedaan moet worden is het toevoegen van een toplaagje. Dit ter verbetering van de opbouw van de grond. Ook haal je hiermee de laatste kleine ongelijkheden uit de mat. Hiervoor kun je potgrond gebruiken in combinatie met scherp zand of een mengsel van bladaarde, leemgrond en scherp zand. Gaat het om zware grond, dan doe je wat meer zand. Is het meer zandgrond dan kun je juist wat meer bladaarde gebruiken. verdeel het mengsel sowieso goed over het hele gazon. Met een hark kun je het vervolgens tussen de sprieten werken.

Groei stimuleren
Wil je het gras wat later in het jaar nog een boost geven, gebruik dan een specifieke herfstmest. Hierin zit minder stikstof en juist wat meer kalium. Dit kalium zorgt voor groei. Ook een organische gazonmest is een goede optie om te gebruiken.

Lees ook wat je vogels kunt geven tijdens de wintermaanden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *