Wat kun je doen in november/december

Het is zo prachtig om te zien dat de tuin veranderd in een echte herfsttuin. De bomen en planten veranderen in warme kleuren, hier en…

by 

Het is zo prachtig om te zien dat de tuin veranderd in een echte herfsttuin. De bomen en planten veranderen in warme kleuren, hier en daar bloei er nog wat en het gras wordt bezaaid met een dikke laag bruine, knisperende bladeren. Vooral als het herfstzonnetje schijnt is het heerlijk om nog even buiten te zijn. Even van een lekker kopje thee of koffie te genieten of de laatste dingen in de tuin te doen. Maar wat kun je tijdens het najaar het beste in de tuin doen? Ik heb een lijstje gemaakt.

Wat kun je doen in november/december

Onkruid wieden

Een tuin kan er tijdens het najaar een beetje verwaarloosd uit gaan zien. Om dit te voorkomen kun je best nog wel wat onkruid weg halen. Onkruid kan nu snel groeien en hiermee voorkom je veel werk tijdens het voorjaar.

Maak de heg nog even gelijk

Ook al heb je de heg een paar maanden geleden nog zo straks gesnoeid, er kunnen nu wat takken zijn die er wat uitsteken. Deze kan je alsnog weghalen.

Bescherm de planten die niet zo goed tegen vorst kunnen

Er zijn planten die niet zo goed tegen de vorst kunnen. Bedek ze met bladeren of speciaal zeil/folie.

Maak hoopjes bladeren of maak er compost van

Hark de bladeren in de tuin bij elkaar en maak er hoopjes van. Zorg er wel voor dat de hoopjes niet gemakkelijk wegwaaien. Door dit te doen maak je holletjes voor de dieren die het de komende maanden niet zo gemakkelijk gaan hebben. Denk aan egeltjes, padden en muisjes. Daarnaast kun je de overgebleven bladeren ook gebruiken om voedzame compost te maken.

Snoei bomen die in het najaar gesnoeid moeten worden

Er zijn veel bomen die in november/december gesnoeid moeten worden.

Plant nieuwe planten

Veel vaste planten kun je het beste in het najaar planten. Ze kunnen dan beter wortelen, waardoor ze sterker zullen zijn in de zomer. Denk aan klimplanten, bomen en rozen.

Haal alles naar binnen dat niet meer nodig is

Ruim de tuin op. Haal tuindecoratie, gieters, emmers en meubels naar binnen.

Maak de dakgoten schoon

Wanneer de tuin vol met bladeren ligt, zal ook de dakgoten vol zitten met bladeren. Om verstopping te voorkomen is het belangrijk om de bladeren uit de dakgoten te halen.

Sluit de buitenkraan af

Sluit de kraan af, zodat het water in de leiding niet kan bevriezen. Zo voorkom je dat de leidingen gaan knappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *