Zelf compost maken

Het najaar is een perfecte tijd om alvast vooruit te denken. De tuin netjes maken en winterklaar maken. Maar wist je dat het ook een…

by 

Het najaar is een perfecte tijd om alvast vooruit te denken. De tuin netjes maken en winterklaar maken. Maar wist je dat het ook een goed moment is om alvast met het voorjaar bezig te zijn. Je kan namelijk van de bladeren die nu in de tuin vallen hele goede, voedzame compost kan maken! De bladeren die je nu ziet liggen zijn misschien een doorn in het oog. Je wilt ze graag uit de tuin halen en ze in de groene container doen. Maar toch is het handig om ze te gebruiken voor de tuin, zodat je straks in het voorjaar en de zomer nog meer kan genieten van de planten en bloemen. Wil je ook zelf compost maken? Met maar een paar simpele stappen maak je je eigen voedzame compost.

zelf compost maken

Zo kan je zelf voedzame compost maken

  1. Hark de bladeren bij elkaar. Laat het liefst ook nog wat bladeren liggen, zodat het de planten extra beschermd tegen de vorst en dieren er onder kunnen schuilen en eten kunnen vinden.
  2. Maak de bladeren wat kleiner met een heggenschaar, de gasmaaier of probeer ze wat te scheuren. Op deze manier worden de bladeren sneller compost.
  3. Pak een vuilniszak en vul deze zo veel mogelijk met de bladeren. Zijn de bladeren vochtig dan is dat heel fijn. Anders is het aan te raden om er toch een beetje water overheen te gieten. Dit versneld het proces.
  4. Maak de vuilniszak dicht en prik vervolgens overal wat gaatjes in. Om compost van de bladeren te kunnen maken is het nodig om zuurstof toe te voegen.
  5. Nu hoef je alleen nog maar te wachten totdat het voorjaar wordt en je de compost in de tuin kan verdelen.

Het kan verschillend zijn hoe lang het duurt voordat de bladeren in compost veranderd zijn. Dit hangt af van welke bladeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *